Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ister evli çift olsun veya aile olsun isterse de sevgili olsun eşlerin ‘‘İlişkimde neler oluyor?”, “Eskiden birbirimizi seviyorduk, şimdi ne oldu?”, “Eskiden kavga etmezdik, şimdi nasıl oluyor da bu kadar çok kavga ediyoruz?”, “Neden birbirimizi mutsuz ediyoruz?”, “Neden o hiç beni anlamıyor?”, “İş ciddiye binince ne değisti?” diye sorular düşüncelerini meşgul etmeye başlamış olabilir. İlişki de ne yaşadıklarını anlamalarını sağlayan farkındalık için bu durumda mutlaka evlilik danışmanlığı kapsamının da evlilik danışmanı, aile danışmanı veya evlilik ve çift terapisi üzerinden çift terapisti, evlilik terapisti olan profesyoneller ile iletişime geçilmelidir.

Bu alanda psikoterapi eğitimleri alarak geçerliliği uluslararası bilimsel camiada kabul görmüş uzun süreli eğitimlerden geçtikten sonra uzmanlaşan profesyoneller bir taraftan ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği yetkiyle evlilik danışmanı, çift danışmanı, aile danışmanı olarak hizmet vermektedirler. Akredite psikoterapi donamına sahip olan profesyoneller sosyal hizmet uzmanı, psikolog, psikolojik danışman, doktor gibi meslek branşlardan oluşur. Diğer taraftan bilimsel geçerliliği kabul edilen psikoterapi eğitimi alan Sağlık Bakanlığı‘nın yetkisiyle hizmet veren Psikiyatrist, Akredite psikoterapi eğitim almış doktor ve psikologlarda evlilik terapisti, çift terapisti, ilişki terapisti olarak hizmet vermektedirler. Bazı psikologlar da Evlilik psikoloğu, ilişki psikoloğu, ilişki uzmanı psikolog diye kendilerini lanse etmektedirler.

Çiftler arasında karşılıklı anlaşılamama hisleri ile ilişkide tıkanmış hissediyor olabilirler. Eşlerin kimlik yapıları dolasıyla kendi düşüncelerinin olmalarını istedikleri güç ve iktidar çatışması yaşıyor olabilirler. İlişkiyi Kontrol etme arzusuna sahip olabilirler. Kontrol edilme baskısı hissediyor olabilirler. İç dünyalarında sevdiklerine karşı yaşadıkları terkedilme kaygısı ve kaybetme korkusu bilinçdışı duygusal yükleri sebebiyle yakın ilişkilerde ve çift ilişkilerinde zorluklar yaşıyor olabilirler. Çiftler kendilerini, karşı tarafı ve ilişkisini anlamalarını için evlilik danışmanlığı, evlilik çift terapisi hizmetleri almaları uygun olur. İster evlilik danışmanı ister çift terapisti olsun ister ilişki psikoloğu olsun profesyoneller çiftler arasında yaşanan çatışmanın farkındalık ve çözümünde daha aktif eşlik edebilmektedir. Hayat olayları ilgili kararları çiftlerin yetişkin olarak kendilerinin vermesi gerektiği bilincini eşlerden her birine gösterir. Evlilik, çift ve aile ilişkilerini birbirlerini anlamaları açısından çiftlere eşlerin dini değerleri, geleneği, göreneği, kültürü göz ardı edilmeden biopsikososyal eğitim de verilebilir. Bu bilgilendirme ve eğitimi evliğe hazır olgun bir insan olmak sonrasında birbirine anlayan eş olmak ve sorumlulukların bilincinde anne baba olmak adına danışanların gelişimini sağlayan bir eğitim ve öğretim görebiliriz. Bu şekli ile evlilik terapisti tavsiyeleri eğitim bağlamı ile kabul edilebilir. Fakat çiftlere ‘‘Şunu yapın. Böyle yapın.’’ vs. yönlendiren konuşmaların yapılması uygun değildir. Çiftler evlilik sorumluluğu ve ilişkileriyle ilgili kararları kendileri vermeleri gerekir. Çiftlerin kendi alamadıkları kararları çift terapistine aldırmaya çalışmalarına, çift terapistinden beklemeleri uygun değildir. İlişkilerde yaşanan zorluklar karşılıklı etkileşimlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Evlilik ve Çift danışmanlığı hizmetinde amaç, ilişkide hatalı tarafı bulmak değil, yaşanan sorunu tanımlamaya çalışarak iki tarafın da bu sorunun oluşumundaki rolünü ortaya çıkarmak, çiftin gerçekte birbirine ne anlatmak istediğini bulmaktır. Çift terapisti eşlerin yaşanan sorunlarla ilgili daha gerçekçi çözüm yolları bulmalarına yardımcı olmaktadır.

Randevu AlTest Çöz