Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Acı anıları silmek mümkün müdür? Bu sorunun yanıtı EMDR tedavi yöntemi olabilir. EMDR oldukça geniş ve farklı yönleri olan, travmatik anıların yarattığı sıkıntıyı azaltmak için geliştirilmiş bir psikoterapi yöntemidir.

EMDR terapi yöntemini araştırırken yolun bu siteye düştüyse, senin için Terappin ailesi olarak hazırladığımız EMDR nedir sorusunu yanıtlamaya çalışan bu yazımızı okumanı isteriz.

EMDR nedir, EMDR hangi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır?

EMDR tedavi süreci nasıl ilerler?

EMDR terapisinde nelere dikkat etmek gerekir gibi pek çok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsin. Eğer hazırsan başlayalım!

EMDR Nedir?

EMDR, İngilizce açılımı Eye Movement Desensitization and Reprocessing olan psikolojik stresi azaltmak amacıyla kullanılan interaktif psikoterapi tekniğidir. EMDR “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi” olarak Türkçeye çevrilmiştir.

Bu terapi yöntemi, kişinin daha önceki kötü deneyimlerden kaynaklanan psikolojik rahatsızlıklarını tedavi etmeyi hedefler. Travma gibi kötü deneyimlerin ardından oluşan bilişsel ve davranışsal sorunların iyileştirilmesinde etkili bir psikoterapi tedavi yöntemi olarak görülür.

Bir diğer deyişle EMDR travma tedavisidir. Acı anıları silmekten ziyade bu olumsuz deneyimleri nasıl anlamlandırdığımızı ve işlediğimizi yeniden ele alarak danışanların semptomlarını hafifletmeye çalışır. Travma sonrası oluşabilecek birçok psikolojik rahatsızlığın tedavi sürecinde kullanılabilir.

EMDR nedir? EMDR, yukarıda da hem Türkçe hem İngilizce açılımı verilmiş olan ve diğer psikoterapi tekniklerine nazaran daha yeni ve daha az geleneksel olan psikoterapi metodudur. Özellikle son yıllarda oldukça fazla kullanılmaya başlayan bu teknik, en çok Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tedavisinde kullanılmaktadır. Böylelikle, EMDR hangi hastalıklarda kullanılır sorusunun yanıtını da vermiş oluyoruz.

EMDR Nasıl Geliştirildi?

EMDR nedir sorusunu yanıtladık. Peki, EMDR nasıl ortaya çıktı? Bir psikolog olan Francine Shapiro, 1987’de amaçlı göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin yoğunluğunu azalttığını keşfetti. EMDR, kısa süreli ve yoğun maruz bırakma yöntemi ile terapi başarısını bozduğu düşünülen danışan davranışlarına yönlendirici olmayan bir yaklaşımdan yararlanarak semptomları hafifletir.

Shapiro, danışanlarından duygusal olarak rahatsızlık veren olaya odaklanmalarını ve terapist tarafından yönlendirilen iki yanlı göz hareketlerini takip etmelerini istemiştir. EMDR tedavi yönteminde iki yanlı göz hareketleri yanı sıra ellere hafifçe vuruş ve sesle uyarım da sıklıkla tercih edilmektedir.

Bu çalışmanın sonuçları EMDR’nin, travma belirtilerini büyük ölçüde azalttığını ortaya koymuştur.

Randevu AlTest Çöz